ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Πόλη – μουσείο δίπλα στη λίμνη

Βορειοδυτικά της Μακεδονίας, ανάμεσα στον Γράμμο και το Βίτσι, η Καστοριά αναδύεται μέσα από τη λίμνη, σαν άλλη Αφροδίτη, ταράζοντας τα νερά των τουριστικών επιλογών σας και επαναπροσδιορίζοντας τον χάρτη των πιο δημοφιλών προορισμών. Μια χούφτα χιόνι από την Πίνδο, λίγη από την αχλή ενός πρωινού και η αχνή για το δικό σας παραμύθι είναι έτοιμη. Η Καστοριά μοιάζει με όνειρο – χειμερινής νυκτός. Ετοιμαστείτε να βιώσετε τη μαγεία και να ζήσετε τον μύθο της.

Καστοριά, η πόλη το χειμώνα
Η πόλη της Καστοριάς απλώνεται νωχελικά σε υψόμετρο 627 από την επιφάνεια της θάλασσας. Ιστο­ρικά και γεωγραφικά ταυτίζεται με την αρχαία Κήλητρον (Κέλετρον). Από τότε φαίνεται ότι υπήρξε πόλη – θέλγητρο, με το όνομα της (κηλώ = θέλγω) να υποδη­λώνει τη διαχρονικότητα της ομορφιάς της. Αργότερα, μετονομάστηκε σε Διοκλητιανούπολη, Ιουστινιανούπολη και τε­λικά επικράτησε η Καστοριά. Οι δημοφιλέστερες εκδοχές για την ονομασία της είναι δύο: η μία σχετίζεται με τους κάστορες που παλαιότερα ζούσαν στην πε­ριοχή και η άλλη με τον Κάστορα, τον μυθικό Διόσκουρο, γιο του Δία. Το ιστορικό κέντρο της πόλης οριο­θετείται νότια από τη συνοικία Ντολτσό (απολαυστικός ο περίπατος στην καρδιά του), περνά από την πλατεία Ομονοίας, για να καταλήξει στη βόρεια όχθη της λίμνης, στη συνοικία Απόζαρι.

Καστοριά - εκκλησίες
Ολόκληρη η πόλη της Καστοριάς μπο­ρεί να θεωρηθεί ένα υπαίθριο μουσείο βυζαντινού πολιτισμού, καθώς οι εκκλη­σίες της ξεπερνούν τις 75. Η μοναδική εκκλησία της πόλης με τρούλο είναι η Παναγία η Κουμπελίδικη (10ος αιώνας) και ακριβώς σε αυτόν τον χαρακτηριστικό ψηλό, κυλινδρικό τρούλο, τον επονομα­ζόμενο κουμπέ, οφείλει το όνομα της. Μία άλλη εκκλησία που αξίζει να επι­σκεφτείτε είναι του Ταξιάρχη. Στον νάρ­θηκά της βρίσκεται ο τάφος του Μακε­δονομάχου Παύλου Μελά.

Για να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη αξίζει να περιπλανηθείτε γύρω από τα τεί­χη, εποχής Ιουστινιανού, με τα πόδια ή με ποδήλατο. Αν το επιτρέπει η φυσική σας κατάσταση (διαφορετικά με αυτοκί­νητο) ανεβείτε μέχρι τον Προφήτη Ηλία για να θαυμάσετε τη θέα στη λίμνη ή την κορυφή Ψαλίδα για να ατενίσετε το βου­νό απέναντι, το οποίο λέγεται ότι είναι λαξευμένο ώστε να απεικονίζεται το προφίλ του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Καστοριά
Μαγευτική όμως είναι η διαδρομή στην περιφερειακή παραλίμνια, οδό η ο­ποία είναι ασφαλτοστρωμένη (μονόδρομης διέλευσης αυτοκίνητων) και πλαι­σιώνεται από πλατάνια, αμυγδαλιές και αγριοτριανταφυλλιες. Στο ανατολικό ά­κρο της χερσονήσου επισκεφτείτε το μοναστήρι της Μαυριώτισσας, του 12ου αι­ώνα (τηλ. 24670 22714). Με εντυπω­σιακές τοιχογραφίες και στην εξωτερική του όψη, ορθώνει το παράστημά του προ­καλώντας το ενδιαφέρον των περιηγη­των.

Ξεχωριστής ομορφιάς ξωκκλήσι είναι αυτό του Αϊ-Νικόλα στους Αμπελοκήπους Καστοριάς, σφηνωμένο μέσα σε μια σπη­λιά που δημιουργούν οι σχηματισμοί των βράχων με μόνη πρόσβαση μια σκάλα με 150 σκαλοπάτια.

Καστοριά, παραδοσιακοί οικισμοί
Αν έχετε χρόνο για εκδρομές εκτός πόλεως, αξίζει να επισκεφτείτε τα περί­φημα Κορέστεια, παραδοσιακούς οικι­σμούς βορειοδυτικά της πόλης στους ο­ποίους θα δείτε τα φημισμένα αρχοντικά, εξαίρετα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.
Η Ορεστιάδα της Καστοριάς

Την ιδιαίτερη γεωφυσική της μορφολογία η Καστοριά την οφείλει στην πανέμορφη λίμνη της.

Η λίμνη Ορεστιάδα αποτελεί κατάλοιπο μιας παλιότε­ρης βάθους 50 μέτρων, η οποία σχηματίστηκε πριν από 10.000.000 χρόνια. Η σημερινή της μορφή αντιστοιχεί σε έκταση 28 τετρ. χλμ. και μέγιστο βάθος 8,50 μέτρων.

Καστοριά - Δίκτυο NATURA 2000
Η ευρύτερη περιοχή και τα παράχθια δάση της έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 και βρίσκονται στις χαρα­κτηρισμένες περιοχές ως τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η λί­μνη Ορεστιάδα αποτελεί έναν από τους πλέον σπάνιους υδροβιότο­πους της Ευρώπης, καθώς είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλά­δας η οποία διαθέτει δάση σημα­ντικής έκτασης με υδρόφιλα δέν­δρα που φιλοξενούν πάνω από 200 είδη πουλιών, όπως κύκνους και αργυροπελεκάνους, πολλά είδη α­πό τα οποία είναι σπάνια και α­πειλούμενα με εξαφάνιση. Έχει συ­μπεριληφθεί στον κατάλογο (SRA) που αφορά τις περιοχές υψηλής σπουδαιότητας για την ορνιθοπανίδα, γι” αυτό και το κυνήγι έχει α­παγορευτεί.

Ο πλέον απολαυστικός τρόπος για να την ανακαλύψετε είναι κά­νοντας τον περίπλου της χερσονή­σου με το δημοτικό τουριστικό σκά­φος («Ορεστειάς» – έχει καθημερι­νά τακτικά δρομολόγια). Αυτή η περιήγηση μοιάζει με ταξίδι σε περασμένες εποχές, καθώς η αμ­φιθεατρική διάταξη των παλαιών διατηρητέων σπιτιών γύρω από την Ορεστιάδα δημιουργεί μια ατμό­σφαιρα παραμυθιού, ενώ οι βυζα­ντινές εκκλησίες και τα μικρά ξωκλήσια που ξεπροβάλλουν απροσ­δόκητα από τις συνοικίες προσφέ­ρουν στον επισκέπτη ένα θέαμα μοναδικού αρχιτεκτονικού κάλλους.
Η πρωτεύουσα της γούνας

Καστοριανή ΓουνοποιίαΗ τέχνη της καστοριανής γουνοποιίας αποτελεί, μαζί με τον τουρισμό, σηματνική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η επεξεργασία και η παραγωγή αρχίζει από τον 16ο αιώνα. Η Καστοριά ε­ξελίχθηκε σε ένα από τα παγκοσμίου φήμης κέντρα παραγωγής και διάθεσης γούνας, παρουσιάζοντας εξαιρετικά δείγματα σε διεθνείς εκθέσεις και τροφοδοτώντας τις μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές αγο­ρές του κόσμου, όπως της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και του Μονάχου. Στην πόλη, πλήθος καταστημάτων διαθέτουν γού­νες για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

www.rizosfurs.com                                         rizosfurs@gmail.com

kyknon 26, Kastoria – Greece

 

 

Τα καστοριανά καράβια

Καστοριανά καράβια

Από τα αξιοθέατα της λίμνης είναι οι βάρκες της. Πλώρη και πρύ­μνη δεν ξεχωρίζουν! Έχουν το ίδιο σχήμα και είναι ανασηκωμέ­νες πάνω από την κουπαστή. Οι πλευρές τους ονομάζονται περβάζια. Θεωρού­νται η εξέλιξη της πιρόγας του νεολιθικού λιμναίου οικισμού. Τα καστοριανά κα­ράβια κατασκευάζο­νται από ξύλο φτελιάς ή καραγάτσι. Αποτε­λούν χαρακτηριστικό τύπο βάρκας για της λειτουργικές ανάγκες των αλιέων της λί­μνης.
Σπηλιά Δράκου – Πόλη Καστοριάς

Καστοριά - Η σπηλιά του Δράκου

Δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της Μονής Παναγίας της Μαυριώτισσας, δηλαδή στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, 4 χιλιόμετρα από την πόλη βρίσκεται η σπηλιά του Δράκου. Η είσοδος του σπηλαίου απέχει 15 μέτρα από τον παραλίμνιο δρόμο, ενώ μετά τη χαρτογράφησή του αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες και 5 διάδρομοι – σήραγγες. Το μεγαλύτερο βάθος φτάνει τα 18 μέτρα, η μέση θερμοκρασία 16οC – 18 οC και το ωφέλιμο μήκος των διαδρομών τα 500 μέτρα. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα του σπηλαίου βρίσκονται οστά αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 10,000 χρόνων.
Ο λιμναίος προϊστορικός οικισμός

Καστοριά - Λιμναίοι προϊστορικοί οικισμοίΣτη θέση Νησί της νότιας όχθης της λίμνης Ορεστιάδας, μόλις 7 χλμ. από το κέντρο της Καστοριάς, έχει ανακαλυφθεί ένας από τους παλαιότερους λιμναίους προϊστορικούς οικι­σμούς της Ευρώπης και ο μοναδικός ανασκαμ­μένος της Ελλάδας. Αυτή η υδάτινη πολιτεία, η οποία τοποθετείται χρονολογικά στη Νεολιθική περίοδο, αποτελείται από υπερυψωμένα σπίτια σε ξύλινες πλατφόρμες και βρίσκεται στο χω­ριό ^σπηλιά. Τα ευρήματα των ανασκαφών α­ποκαλύπτουν την προηγμένη τεχνογνωσία των κατοίκων της στην αλιεία και στην καλλιέργεια της γης. Έχουν βρεθεί βάζα αποθήκευσης αρ­γίλου, σκεύη μαγειρικής σε μορφή βάρκας, κα­θώς και κοσμήματα από κόκαλο. Από ία πλέον σημαντικά ευρήματα θεωρείται το φλάουτο α­πό κόκαλο πουλιού, το οποίο αποτελεί το πα­λαιότερο μουσικό όργανο της Ευρώπης και η ενεπίγραφη πινακίδα με την κωδικοποιημένη γραφή, η οποία εικάζεται ότι είναι προπομπός της Γραμμικής Α”, Σήμερα, στο χωριό ΔισπηΛιό σε μια έκταση 20 στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί το πρώτο οίκο» μουσείο με σκοπό την αναπαράσταση του οικο­συστήματος του νεολιθικού λιμναίου οικισμού. Μοναδική είναι η αναπαράσταση με τις προϊ­στορικές κατοικίες και τα εργαλεία της καθημε­ρινότητας των κατοίκων της 6ης χιλιετίας, οι ο­ποίοι υπολογίζονται ότι έφταναν τους 3.000. Α­ξιοσημείωτη είναι η χωμάτινη κάλυψη που το­ποθετούσαν στις καλύβες για την προστασία από πυρκαγιά, καθώς και η χρήση ενός είδους πιρόγας που δενόταν στην όχθη της λίμνης, Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να λειτουργήσει στην πόλη της Καστοριάς ένα πρότυπο ενυ­δρείο για τα ενδημικά ψάρια της λίμνης. Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί το Κέντρο Περιβαλ­λοντικής Έρευνας και ένα Πάρκο Περιβαλλοντικής Αγω­γής. “Εχει ήδη δημιουργηθεί σταθμός περίθαλψης άγριων ζώων σε συνεργασία με το ΕΚ-ΠΑ2 (Ελληνικό Κέντρο Περί­θαλψης Άγριων Ζώων).
Απολιθωμένο δάσος Νόστιμου – Ασπροκκλπησιάς

Πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θάλασσα έ­φτανε μέχρι την Καστοριά, η έντονη ηφαιστειακή δρα­στηριότητα της περιοχής συνετέλεσε στην απολίθωση της φυτικής ύλης του παραθαλάσσιου δάσους, δημι­ουργώντας ένα διεθνούς φήμης γεωλογικό μνημείο. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1935 από έναν κάτοικο του χωριού Νόστιμο, ο οποίος εξορύσσοντας λιγνίτη δια­πίστωσε την ύπαρξη απολιθωμένων κορμών. Το γεωπάρκο βρίσκεται στη θέση Βλάχος, 2 χλμ. από την Ασπροκκλησιά, και διαθέτει για τον επισκέπτη δύο πε­ριπατητικούς διαδρόμους, μήκους 2,5 χιλιομέτρων.

Στο Νόστιμο, που είναι από τα παλαιότερα χωριά του νομού, βρίσκεται το μουσείο του απολιθωμένου δάσους. Ανάμεσα στα εκθέματά του περιλαμβάνονται: απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, (μερικοί φτάνουν σε ύψος 10 μέτρων), φοίνικες, σεκόγιες, κανέλες και θα­λάσσια απολιθώματα όπως αστερίες, δόντια καρχα­ρία και χερσαία σπονδυλωτά. (Ώρες λειτουργίας: 11.00 – 17.00. Είσοδος: 2 ευρώ, τηλ. 24670 84588, 6932695955, υπεύθυνος μουσείου: Πέτρος Παπακωνσταντίνου).
Λαογραφικό Μουσείο

Στεγάζεται στο αρχοντι­κό του Νεράντζη Αϊβάζη στον οικισμό Ντολτσό. Τα εκθέματά του περι­λαμβάνουν αντικείμενα οικιακής χρήσης, κοινω­νικών δραστηριοτήτων των Καστοριανών, ενδυ­μασίες παλαιότερων ε­ποχών, καθώς και εργα­λεία για την επεξεργασία της γούνας. Στον χώρο του μουσείου υπάρχουν αναπαραστάσεις οικια­κών χώρων, όπως το δωμάτιο με το τζάκι, το μέρος που ζύμωναν το ψωμί, αποθηκευτικοί χώροι για τα τρόφιμα και το κρασί (τηλ. 24670- 28603).
Βυζαντινό Μουσείο

Στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου περιλαμβάνονται ψηφιδωτά, γλυπτά, εκκλησιαστικά σκεύη, καθώς και συλλογές εικόνων από τα μέσα του 12ου εώς και τον 17ο αιώνα (Πλατεία Δεξαμενής, τηλ. 24670 – 26649).
Μουσείο Ενδυματολογίας Καστοριάς

Καστοριά - Μουσείο Ενδυματολογίας

Στο αρχοντικό των Αδελφών Εμμανουήλ παρουσιάζεται μια σημαντική συλλογή από παραδοσιακές στολές (ανδρικές, γυναικείες, παιδικές) όχι μόνο από την πόλη της Καστοριάς, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται και μια πλούσια συλλογή νομισμάτων.
Οι Απόκριες της Καστοριάς

Μια φορά τον χρόνο η πόλη της Καστοριάς γεμίζει κόσμο από όλη την Ελλάδα. Αφορμή, ένα τριήμερο απίστευτου ξεφαντώματος, τα περίφημα Ραγκουτσάρια, από τις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων, μέχρι τις 8 (ημέρα της Αγίας Δομινίκης) με την παρέλαση των καρναβαλιστών στη συνοικία Ντολτσό.

Καρναβάλι Καστοριάς

Οι ρίζες του εθίμου ανάγο­νται στην κλασική αρχαιό­τητα, με τη διονυσιακή λατρεία, στα ρωμαϊκά χρόνια με τα Saturnalia, δηλαδή γιορτές προς τιμήν του Κρόνου, ενώ το έθιμο διατηρήθηκε στη βυζαντινή περίοδο, για να εξελιχθεί στη σημε­ρινή του μορφή. Όσοι συμμετέχουν είναι μεταμ­φιεσμένοι, φορώντας μάσκες με τρομακτική όψη, για το ξόρκισμα των κακών πνευμάτων, μακριά από την πόλη. Οι μασκαρεμένοι εξαγοράζουν αυτή την προσφορά τους αναζητώντας δώρα και ζη­τιανεύοντας από τον κόσμο, δι­καιολογώντας την πιθανή λατινική προέλευση της ονομασίας του ε­θίμου από το rogatores που ση­μαίνει ζητιάνοι.

Έτσι, το απόγευμα της πρώτης η­μέρας (6 Ιανουαρίου) τα λεγόμενα μπουλούκια – το καθένα είθισται, να έχει τη δική του παραδοσιακή ορχήστρα χάλκινων οργάνων – ξε­χύνονται στους δρόμους της πό­λης σε ξέφρενο ρυθμό μέχρι αργά το βράδυ. Τη δεύτερη μέρα (του Αϊ – Γιαννιού), επισκέπτονται τα σπί­τια απρόσκλητοι, όπου πειράζουν και τελικά παρασέρνουν μαζί τους στον χορό τους οικοδεσπότες. Την τελευταία ημέρα (την επονο­μαζόμενη Πατερίτσα) οι εκδηλώ­σεις των Ραγκουτσαριών κορυ­φώνονται με τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών στην οδό Μη­τροπόλεως, η οποία καταλήγει στη μεσαιωνική πλατεία Ντολτσό για ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσε­ως.